Tenniskids

Westerhout is de enige Tenniskids vereniging in Beverwijk
Tenniskids wil kinderen op een leuke manier kennis te laten maken met tennis bij een vereniging. Kinderen die voor het eerst gaan tennissen en meteen beginnen op een groot veld verliezen snel hun interesse. Dat komt doordat de rally’s vaak kort zijn en kinderen erg lang bezig met ballen rapen. Tenniskids is bedoeld om kinderen spelenderwijs kennis te laten maken met de tennissport waar gestart met tennis op een kleinere baan en toegewerkt wordt naar het tennissen op een volledige baan. Iedereen kan eraan deelnemen, of je nu weinig of juist veel tenniservaring hebt. Dit komt door de fases die worden gebruikt. Deze fases hebben elk een kleur die corresponderen met de kleuren van een stoplicht.

Rood
In deze fase maken kinderen kennis met het tennisspel. Er wordt gestart met het ontwikkelen van basisvaardigheden. De kinderen in deze fase zijn tussen 4 en 8 jaar oud. Er wordt gespeeld op een kleine baan (12 x 6 m.) Er wordt gespeeld met een spons/foam bal. Deze bal is groter en stuitert minder hoog dan een gewone tennisbal. Daardoor kunnen de kinderen de bal eerder over het slaan en een rally spelen. Het racket is tussen de 43 en 58 cm.

Oranje
In deze fase wordt gewerkt aan de verdere ontwikkeling. Kinderen leren nieuwe slagen en technieken die hen helpen om uiteindelijk te spelen op een volledig speelveld. De kinderen in deze fase zijn ongeveer 7-8 jaar oud. Er wordt gespeeld op een ingekorte baan, de baseline bevindt zich tussen de bestaande achterlijn en de servicelijn. De breedte is gelijk. Er wordt gespeeld met gewone tennisballen die zachter en lichter zijn. Het racket is tussen 58 en 63,5 cm.

Groen
Dit is de laatste fase in de voorbereiding op het tennissen op een hele baan. Tactieken en technieken worden verder ontwikkeld en er wordt gewerkt aan de atletische vaardigheden van de kinderen. De leeftijd van de kinderen in de groene fase is rond de 8-9 jaar maar dit is afhankelijk van de leeftijd waarop het kind begonnen is met tennis. Er wordt gespeeld op een volledige tennisbaan met een wat langzamere tennisbal, deze is iets lichter en zachter dan een gewone tennisbal. De rackets zijn tussen de 63,5 en 66 cm.

Wanneer kinderen rond de 10 jaar oud zijn wordt er overgegaan naar “gewoon tennis”.